تکنولوژی آموزش در کلاس‌های درس

20230715205216 fpdl.in e learning innovative online education technology concept abstract 3d sphere with surface hexagons with icons hands 127544 1170 full
از چه ابزارهای هوش مصنوعی در مدارس و کلاس‌های درس استفاده می‌شود و چگونه می‌توان با بهره‌مندی از بهترین ابزارها کلاس‌های درسی جذاب داشت؟

این روزها بیش از هر زمان دیگری با تکنولوژی سروکار داریم و زندگی بدون وجود فناوری، تقریبا غیر قابل تصور است؛ از تکنولوژی‌های ارتباطی روزمره گرفته تا ماشین‌های خودران، هوش مصنوعی و سفر به فضا و اعماق دریاها که به لطف رشد سریع تکنولوژی امکان‌پذیر شده‌اند.

مدارس و دانشگاه‌ها نیز با این پیشرفت همراه شدند و امروز می‌توانیم تکنولوژی آموزشی مدرسه‌ها را ببینیم که تا چند سال قبل حتی فکرش را هم نمی‌کردیم؛ از نحوه‌ی تدریس معلم‌ها گرفته تا شیوه‌ی برقراری ارتباط بین دانش‌آموزان و حتی نحوه‌ی یادگیری علوم مختلف، همه و همه دستخوش تغییرات فراوانی شده‌اند؛ در این مقاله، به بررسی جذاب‌ترین تکنولوژی‌های آموزشی مدرسه‌ها پرداخته‌ایم تا به کمک آن‌ها، فرایند آموزش بهبود یابد و دانش‌آموزان به بهترین شکل ممکن آماده شوند و البته استفاده از تکنولوژی ها، نه ‌تنها فرایند یادگیری درس را برای افراد لذت‌بخش‌تر می‌کند، بلکه کمک می‌کند از مشکلاتی مثل کمرویی فاصله بگیرند و قدرت تفکر نقادانه، اکتشاف و خلاقیت را در آن‌ها توسعه می‌دهد. در اینجا، به بررسی مزایای استفاده از هر یک از تکنولوژی‌های مذکور و نحوه اجرای آن‌ها در محیط آموزشی پرداخته خواهد شد.

امیدواریم با خواندن این مقاله، با جذاب‌ترین تکنولوژی‌های آموزشی مدرسه‌ها آشنا شوید و بتوانیم با استفاده از آن‌ها، به بهترین شکل ممکن در مسیر یادگیری پیش برویم و به آینده‌ای روشن کمک کنیم.

1- واقعیت مجازی

یکی از جذاب‌ترین تکنولوژی‌های آموزشی واقعیت مجازی است. واقعیت مجازی یا Virtual Reality (VR) به دانش‌آموزان اجازه می‌دهد تا به یک دنیای مجازی وارد شوند و در یک محیط کاملا شبیه‌سازی شده و مجازی تعامل داشته باشند؛ و با استفاده از تجربه‌های واقعی، مهارت‌های جدیدی را کسب کنند. این محیط به کمک کامپیوتر پردازش می‌شود و در نهایت با استفاده از یک هدست در مقابل چشمان شما نمایش داده خواهد شد. این تکنولوژی برای درس‌های مختلفی مانند علوم، ریاضیات و به خصوص در آموزش مواردی مثل پزشکی یا خلبانی که احتمال بروز خطا و ریسک وجود دارد و حتی تاریخ می‌تواند مفید باشد. برای مثال، دانش‌آموزان می‌توانند در دنیای مجازی مسابقه‌ای را با یکدیگر برگزار کنند، مدل‌های سه بعدی را بررسی کنند و حتی به جای سفر به یک مکان خاص، از واقعیت مجازی استفاده کنند تا این تجربه را به صورت واقعی به دست آورند.

نوآوری‌های جدید صنعت آموزش

به کمک تکنولوژی واقعیت مجازی، دانش‌آموزان می‌توانند بدون نیاز به حضور فیزیکی در آزمایشگاه یا کلاس درس، یک تجربه‌ی واقعی از روند تدریس داشته باشند و به صورت کاملا فعال در فرایند یادگیری مشارکت کنند و این یک تکنولوژی آموزشی مدرسه محسوب می‌شود.

group multiethnic kids wearing vr headsets teacher watching them 1

2- آموزش بازی‌های رایانه‌ای

بازی‌های رایانه‌ای یکی دیگر از تکنولوژی‌های آموزشی جذاب محسوب می‌شوند. این بازی‌ها می‌توانند به عنوان ابزاری برای آموزش مفاهیم پایه و پیشرفته به کار روند. بازی‌های رایانه‌ای به دانش‌آموزان اجازه می‌دهند تا با استفاده از تکنولوژی، در زمینه‌های مختلفی مانند ریاضیات، علوم، زبان‌های خارجی و حتی موسیقی آموزش ببینند. بازی‌های رایانه‌ای می‌توانند برای دانش‌آموزان جذاب باشند و به آن‌ها کمک کنند تا مفاهیم را به صورت کاربردی تر و با حفظ جذابیت درک کنند.

pupils sitting computer science lesson

3- آموزش با استفاده از ویدیو و صوت

یکی از راهکارها برای کمک به یادگیری بهتر، به‌کارگیری حواس پنج‌گانه‌ی انسان است و استفاده از ویدیو و صوت برای آموزش شاید یکی از رایج‌ترین روش‌های آموزشی باشد که به کمک آن‌ها می‌توان یک مفهوم را بهتر به دانش‌آموزان یا دانشجویان خود منتقل کرد؛ اما همچنان جذابیت خود را حفظ کرده است. استفاده از ویدیو و صوت به دانش‌آموزان اجازه می‌دهد تا با استفاده از تصاویر و صدا، مفاهیم را بهتر درک کنند. همچنین، با استفاده از این روش، دانش‌آموزان می‌توانند به آسانی در موضوعاتی که به آن‌ها علاقه دارند، آموزش ببینند. برای مثال، آموزش زبان‌های خارجی، فیلم‌های آموزشی ویدیویی و صوتی مفید محسوب می‌شوند. امروزه به لطف اینترنت، یافتن ویدئوهای آموزشی جذاب برای دانش‌آموزان، چندان کار سختی نیست.

20230706223427 fpdl.in youthful schoolkids watching video about scientific experiment 274679 26875 large

4- آموزش با استفاده از پلتفرم‌های آنلاین

پلتفرم‌های آنلاین مانند کلاس‌های مجازی، ابزاری مفید برای آموزش دانش‌آموزان هستند. با استفاده از این پلتفرم‌ها، می‌توان به آسانی با دانش‌آموزان در تمامی سطوح و در سراسر جهان ارتباط برقرار کرد و آن‌ها را آموزش داد. همچنین، این پلتفرم‌ها می‌توانند برای برگزاری کلاس‌های آنلاین و کلاس‌های مجازی مورد استفاده قرار بگیرند. استفاده از پلتفرم‌های آنلاین مانند کلاس‌های مجازی، دسترسی دانش‌آموزان به محتوای آموزشی را بهبود می‌بخشد. این پلتفرم‌ها می‌توانند شامل ویدیوهای آموزشی، تمرینات تعاملی، آزمون‌ها و موارد دیگر باشند. همچنین، با استفاده از این پلتفرم‌ها، می‌توان به آسانی پیشرفت دانش‌آموزان را پیگیری کرد و به آن‌ها بازخورد داد.

preteen boy uses laptop make video call with his teacher

5- آموزش با استفاده از رباتیک

رباتیک یکی دیگر از تکنولوژی‌های آموزشی جذاب است. با استفاده از رباتیک، دانش‌آموزان می‌توانند به آسانی با مفاهیم علوم کامپیوتر، ریاضیات و فیزیک آشنا شوند. همچنین، با استفاده از رباتیک، دانش‌آموزان می‌توانند به عنوان یک تیم با همکاری در پروژه‌های مختلف شرکت کنند و مهارت‌های تیمی را تقویت کنند.

father sons making robot

6- آموزش با استفاده از هوش مصنوعی

هوش مصنوعی به دانش‌آموزان اجازه می‌دهد تا با استفاده از تکنولوژی و با توجه به نیازهای شخصی خود، آموزش ببینند. با استفاده از هوش مصنوعی، می‌توان به آسانی پیشرفت دانش‌آموزان را پیگیری کرد و به آن‌ها بازخورد داد. همچنین، هوش مصنوعی می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا درک خود را از موضوعاتی که به آن‌ها علاقه دارند، بهبود بخشند و به سرعت به موضوعاتی که به آن‌ها علاقه ندارند، بپردازند.

opened ai chat laptop

7- آموزش با استفاده از تکنولوژی واقعیت افزوده

تکنولوژی واقعیت افزوده به دانش‌آموزان اجازه می‌دهد تا با استفاده از تکنولوژی، به طور فعال در فرآیند آموزش شرکت کنند. با استفاده از این تکنولوژی، می‌توان به آن‌ها نمونه‌های تعاملی از موضوعات آموزشی نشان داد و به آن‌ها کمک کرد تا بهتر درک کنند. برای مثال، می‌توان از تکنولوژی واقعیت افزوده برای نشان دادن اجسام سه بعدی، شبیه‌سازی فرایندهای شیمیایی و بسیاری موارد دیگر استفاده کرد.

augmented reality composition with computer generated perceptual information

8- پرینترهای سه‌بعدی

پرینترهای سه‌بعدی با دریافت یک فایل دیجیتال، نمونه‌ی واقعی یک وسیله را طراحی می‌کنند، به عنوان مثال فرض کنید قصد دارید یک مخروط را به دانش‌آموزان نمایش دهید، به کمک یک پرینتر سه‌بعدی می‌توانید یک مخروط واقعی و قابل لمس داشته باشید که بچه‌ها از نزدیک با آن آشنا شوند، تازه این یک نمونه‌ی خیلی ساده از قابلیت پرینترهای سه‌بعدی است؛ استفاده از این تکنولوژی وقتی جذاب‌تر می‌شود که اشیای پیچیده‌تر را با آن‌ها طراحی کنید.

creating beautiful globe

9- استفاده از فضاهای ابری

تکنولوژی پردازش ابری (Cloud) یا فضای ذخیره‌سازی آنلاین، به دانش‌آموز و معلم کمک می‌کند در هر جایی به فایل‌ها و منابع مورد نیاز خود دسترسی داشته باشند، آن هم بدون هیچ محدودیت زمانی!

بچه‌ها می‌توانند هر نوع فایلی را در نرم‌افزار مدرسه‌ی خود ذخیره کرده و به آن دسترسی داشته باشند.

در حال حاضر مدارس زیادی وجود دارند که تمام فرایندهای خود را به کمک پردازش ابری و در بستر اینترنت پیش می‌برند؛ با به‌کارگیری این فناوری، دانش‌آموزان مجبور نیستند همواره تکالیف یا جزوات درسی خود را حمل کنند و در هر جایی می‌توانند به شکل آنلاین به آن دسترسی داشته باشند، ضمن اینکه استفاده از اینترنت به معلم و دانش‌آموزان کمک می‌کند به سادگی با یکدیگر تعامل داشته باشند.

cloud file sharing banner background

10- فناوری‌های بیومتریک

به کمک تکنولوژی‌های بیومتریک (فناوری که با نشانه‌های زیستی انسان سروکار دارد) امکان بررسی وضعیت دانش‌آموزان (مثلا خستگی، اضطراب یا میزان تمرکز) قابل بررسی است، به عنوان مثال با تکنولوژی ردگیری حرکات چشم (Eye Tracking) معلم می‌تواند متوجه شود دانش‌آموز تا چه اندازه روی درس تمرکز دارند و در صورتی که تعداد زیادی از بچه‌ها خسته شده باشند، با ایجاد یک تغییر در روند تدریس، میزان اثرپذیری آن‌ها را افزایش دهد.

retinal biometrics technology with man s eye digital remix

11- نرم‌افزارهای مدیریت مدرسه

در کنار همه‌ی پیشرفت‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری که این روزها شاهد هستیم، یکی از جذاب‌ترین و کاربردی‌ترین فناوری‌هایی که می‌تواند باعث ایجاد تحول در مدارس شود و به عنوان یک نوع تکنولوژی آموزشی مدرسه از آن یاد کرد، استفاده از سامانه‌های مدیریت مدرسه است، چنین سیستمی به شما اجازه می‌دهد مدرسه‌ای کارآمد و هوشمند داشته باشید و تقریبا تمام اجزای مدرسه را به کمک زیرساخت‌های اینترنتی به هم متصل می‌کند؛ از سیستم‌های مدیریت آموزش گرفته تا مدیریت حضور و غیاب دانش‌آموزان، همه‌و‌همه به شکل کاملا الکترونیک و خودکار انجام می‌شوند.

20230706230750 fpdl.in education application knowledge development concept 53876 105721 large

در نهایت، باید توجه داشت که هر یک از تکنولوژی‌های آموزشی فوق، برای دروس و موضوعات خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرند و هرکدام مزایا و معایب خود را دارند. برای اینکه مدارس بتوانند از بهترین تکنولوژی‌های آموزشی استفاده کنند، باید به نیازهای دانش‌آموزان، نوع درس و موضوع آن توجه کرد و سپس ابزار مناسب را انتخاب کرد.

آیا شما هم در آموزش‌های خود از چنین نوآوری‌هایی استفاده می‌کنید؟! دیدگاه‌ها و تجربیات ارزشمند خود را با ما و سایر کاربران نیهاد آکادمی به اشتراک بگذارید.

پست های مرتبط

مطالعه این پست ها رو از دست ندین!

تدریس با رویکرد آموزشی استم (STEAM): پلی به آینده یادگیری

آموزش استم (STEAM) چیست؟ چگونه این روش می‌تواند یادگیری را متحول کند؟ در این مقاله راهنمایی‌هایی برای معلمان در پیاده‌سازی آموزش میان‌رشته‌ای را بخوانید .

بیشتر بخوانید
Digital Paper tablet

کاغذ دیجیتال چیست؟ راهنمای خرید کاغذ دیجیتال

آنچه در این پست میخوانید معرفی کاغذ هوشمند مزایا و معایب کاغذ هوشمند قلم‌های خاص و سنسورهای کاغذ هوشمند 1….

بیشتر بخوانید
ویدئو پروژکتور

ویدئو پروژکتور | راهنمای استفاده از ویدئو پرژکتورها در کلاس درس

آنچه در این پست میخوانید ویدئو پروژکتور چیست؟ چرا از پروژکتور استفاده می‌کنیم؟ مزایای استفاده از ویدئو پروژکتور تجربه تماشای…

بیشتر بخوانید

نظرات

سوالات و نظراتتون رو با ما به اشتراک بذارید

برای ارسال نظر لطفا ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.